قوتُ الجسادِ الطَّعامُ وَ قوتُ الرواحِ الطعامُ؛
زرد آلو (نام علمی: Prunus armeniaca) یک گونه از خانواده گلسرخیان است. درخت زردآلو بومی ارمنستان است.
زرد آلو در زبان ارمنی "دزیران"، در ترکی آذربایجانی اریک (ərik) و در ترکی استانبولی (Kayısı) نامیده می شود.این میوه سرشار از ث و آهن است. مواد مغذی موجود در زردآلو از چشمها و قلب حفاظت می کنند و فیبر موجود در آن علیه بیماریها مبارزه می کند.
زردآلو منبع غنی بتاکاروتن (پیش ساز ویتامین آ ) است. زردآلوهایی که رنگ نارنجی تیره دارند، حاوی بتاکاروتن بیشتری هستند. مواد غذایی حاوی بتاکاروتن باعث کاهش خطر بروز بیماری های قلبی، سکته، آب مروارید و بعضی سرطانها می شوند.
مقادیر بالای بتاکاروتن و لیکوپن موجود زردآلو باعث می شود غذای مفیدی برای حفظ سلامتی قلب باشد. این دو ماده بعنوان آنتی اکسیدان، از اکسیداسیون LDL- کلسترول و بروز بیماری قلبی جلوگیری می کنند.
بتاکاروتن در بدن ، به ویتامین آ تبدیل می شود . پس می توان گفت زردآلو منبع غنی ویتامین آ است که در حفظ بینایی چشم موثر است و بعنوان یک آنتی اکسیدان قوی جلوی تخریب سلول ها توسط رادیکالهای آزاد را می گیرد. رادیکال های آزاد، عدسی چشم را تخریب می کنند و باعث بروز آب مروارید می شوند یا اینکه ذخیره ی خونی چشم ها را از بین برده و باعث تخریب بافت چشم می شوند.
زردآلو حاوی فیبرهای محلول در آب است. مطالعات نشان می دهد مصرف فیبرهای محلول باعث حفظ قند خون در مقدار طبیعی و کاهش کلسترول خون میشود. فیبر موجود در زردآلو از بروز یبوست و بیماری های رودهای جلوگیری می کند.
برگه زردآلو سرشار از پتاسیم است. مصرف مواد غنی از پتاسیم باعث تنظیم فشارخون می شود.
زردآلوی رسیده به علت دارا بودن ویتامین های گروه ب برای درمان بیماریهای عصبی و روحی، بی خوابی، خستگی شدید، گیجی، فراموشی و ... مفید است. میوه و هسته شیرین زردآلو به علت دارا بودن ویتامین ث برای تقویت بدن، رفع اختلال در رشد کودکان، جلوگیری از خونریزی لثه موثر است. به علت داشتن آهن در خون سازی موثر است.
زردآلو از نظر طب قدیم ایران سرد و تر است
1)تصفیه کننده خون است
2)عروق را باز می کند
3)ملین است
4)بوی بد دهان را رفع می کند
5)تب بر است
6)بعلت داشتن کبالت برای کم خونی مفید است
7) ورم مفاصل را برطرف می کند
8) ضد نرمی استخوان است
9)برای قلیایی کردن بدن مفید است
مغز هسته از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک و برگ و گل آن سرد و خشک است .
1- مغز آن تقویت کننده قوای جنسی است
2-روغن مغز هسته زرد آلو را اگر در گوش بچکانید صداهای گوش را از بین برده و سنگینی گوش را درمان می کند .
3-روغن مغز هسته برای نرم کردن پوست مفید است
4-روغن مغز هسته اگر تلخ باشد کشنده کرم معده و روده است
5-روغن تلخ هسته ورم مقعد را از بین برده و سنگ مثانه را خرد می کند.
6-دم کرده برگ زردآلو برای قطع اسهال مفید است
7-برای تسکین گوش درد چند قطره از دم کرده برگ زردآلو را در گوش بچکانید .
زردآلو بطور کلی دیر هضم ، ثقیل و نفاخ است . اشخاص سالخورده و کودکان باید از زیاد خوردن آن احتراز کنند . همیشه باید زردآلو را قبل از غذا خورد و همراه با آن هسته آنرا نیز تناول نمود زیرا هسته زردآلو ضد نفخ بوده و هضم آنرا آن آسان می سازد
منبع : کتب طب سنتی
بصورت خشک شده یا بصورت لواشک قابل استفاده است.
نظرات کاربران