إنَّ اللهَ لَم یُحَرّم الخَمرَ لِاسمِها وَ لَکِنَّهُ حَرَّمَها لِعاقِبَتِها فَما کانَ عاقِبَتُهُ عاقِبَةَ الخَمر فَهو خَمرُ
انگور سیاه نوعی از انگور است که از آن عصارهٔ پوست انگور یا اِنوسیانینا یک مادهٔ رنگی است و از پوست بعضی از انگورها که درتهیهٔ شربت استفاده میشود وجود دارد و در ایتالیا و آمریکا و ایران تهیه میشود.
رنگدانههایی که از اِنوسیانینا بدست میآید بنام آنتوسیانین موسومند و از این مواد آنتوسیانیدینها تهیه میشوند. مهمترین آنتوسیانیدینهای موجود در عصارهٔ پوست انگور سیاه عبارتند از:
پئونیدین، Malvidin، Delphinidin،Petunidin. بطور کلی آنتوسیانینهای موجود در عصارهٔ پوست انگور سیاه در pH=۳ پایدار بوده رنگ قرمز تا ارغوانی دارد. علاوه بر آنتوسیانینها در عصارهٔ پوست انگور مواد زیر وجود دارد:
اسید تارتاریک، تاننها، قندها، اسید آمینهها و مواد معدنی.
آنتوسیانینها ی موجود در پوست انگور سیاه خاصیت ضد قارچ داشته از رشد لاکتوباسیلوسها جلوگیری نموده اثر ویتامین P دارد. علاوه بر مصرف عصارهٔ فوقالذکر از پودر پوست انگور سیاه که از عصارهٔ آن بهتر و پایدارتر است در آمریکا برای تهیهٔ نوشابهها استفاده میشود.
دکتر محمد صادق رجحان. درمان بوسیله گیاهان دارویی. چاپ دوم. مرکز فرهنگی آبا، ۱۳۷۷.
انگور میوهای شیرین و لذیذ و از نوع میوههای خوشهای است. انگور میوه ای بهشتی است. در احادیث آمده است که امام محمد باقر (ع) فرموده اند:
"چهار میوه از میوههای بهشتی هستند، انگور، رطب(خرمای تازه)، انار و سیب."(بحارالانوار/ج14/باب اطعمه و اشربه)
این میوه بهشتی سرشار از ویتامین های A، B و C می باشد. هم چنین دارای مقداری منیزیم، کلسیم، آهن، فسفر و پتاسیم است.
یک لیوان(160 گرم) انگور سبز یا قرمز بدون هسته حاوی: 110 کالری انرژی، یک گرم پروتئین، 29 گرم کربوهیدرات و یک گرم فیبر می باشد.
انگور، منبع خیلی خوب ویتامین "ث" (28/17میلی گرم) و منگنز( 11/0 میلی گرم) می باشد. منظور از منبع خیلی خوب یعنی 20 درصد یا بیشتر نیاز روزانه فرد به آن ماده مغذی را برآورده می کند.
درخت انگور را "تاک" یا "مو" نیز میگویند.
خواص انگور
1- یکی از خواص مهم انگور، تصفیه ی خون و خون ساز بودن آن است، البته این خاصیت در انگور قرمز بیشتز از انگور سبز است. لذا چنانچه از کم خونی رنج می برید، خوردن انگور قرمز یا یاقوتی را به شما توصیه می کنیم.
2- افرادی که خیلی لاغرند و می خواهند چاق شوند، میتوانند یک لیوان صبح و یک لیوان عصر آب انگور بخورند.
انگور هم لاغر کننده است و هم چاق کننده، به این صورت که اگر انگور را از صبح تا ظهر، به تنهایی میل کنید لاغر کننده و اگر آن را همراه با غذا بخورید چاق کننده است.
3- انگور و آب آن برای کسانی که در اثر یک بیماری طولانی ضعیف شدهاند، بسیار مفید است. افرادی که در دوره نقاهت بیماری به سر می برند و یا ضعف عمومی دارند، سعی کنند از انگور، هویج، سیب و هلو به مقدار زیاد استفاده کنند. البته بهتر آن است که این میوه ها را با هم در آب میوه گیری بریزند و آب میوه مخلوط را در طول روز جرعه جرعه بنوشند.
4- انگور برای سل، یبوست، بواسیر و سیاه سرفه اثر شفابخش دارد.
6- آب انگور تازه برای بیمارانی که دچار ورم کلیه هستند، نوشیدنی مناسبی است، زیرا ادرارآور است. حتی در این مورد بهتر است به جای شیر به بیمار، آب انگور تازه داده شود.
7- به دلیل مغذی و مقوی بودن انگور، برخی از پزشکان عقیده دارند که آب انگور تازه نوعی شیر با منبع گیاهی است که مواد غذایی آن به مراتب بیشتر ار شیر حیوانی است.
8- مصرف آب انگور تازه برای کسانی که نارسایی کبد دارند توصیه شده است، زیرا آب انگور عمل ذخیره قند در کبد و دفع صفرا را تسهیل میکند. کبد را تقویت میکند و به فعالیت سالم آن کمک میکند.
9- انگور موجب افزایش اشتها می شود.
10- انگور، سموم بدن را دفع میکند و یبوست را برطرف میسازد.
11- اگر آب انگور را بر پوست بمالید، چین وچروک آن را بر طرف میکند و پوست را با طراوت میکند.
11- انگور برای کسانی که مبتلا به ورم مفاصل ، روماتیسم، نقرس و سنگ کلیه می باشند، مفید است.
12- انگور برای کسانی که دچار مسمومیت، عوارض فشار خون بالا و سوء هاضمه، اختلالات پوستی، کورک، اگزما و نفریت(ورم چرکی کلیهها) شدهاند سودمند است.
13- آب انگور تازه شیر زنان را زیاد میکند.
14- انگور در زدودن غم و اندوه و بیتابی شدید، بسیار موثر است. از امام صادق علیهالسلام نقل شده است که فرمود: "پس از طوفان نوح که آب، زمین را شست و حضرت نوح در قبرستانها، استخوان مردگان را دید و بسیار اندوهناک گشت، خداوند متعال به او وحی کرد که انگور سیاه بخور تا غم تو از بین برود." (بحارالانوار/ج14/باب اطعمه و اشربه)
15- انگور عاملی مهم برای بازگشت نیروی عضلانی است.
16- انگور یک غذای خوب برای سلسله اعصاب میباشد و فشار عصبی را تسکین میدهد.
17- انگور تازه برای بهبود بیماری های قلبی بسیار سودمند است.
18- انگور قند خون را نیز تنظیم می کند. در اثر ورود قند انگور به خون، نیرویی به وجود میآید که ماهیچهها به وسیله آن کار میکنند.
19- انگور باعث پاک سازی معده و روده از مواد زائد و مضر می شود.
20- انگور دو برابر گوشت در بدن انرژی تولید میکند، ولی بر خلاف گوشت اوره خون را افزایش نمی دهد.
21- طبق تحقیقات علمی جدید، انگور بسیاری از میکروب های بیمار زای داخل بدن را نیز از بین می برد.
خواص انگور قرمز
انگور قرمز از تصلب شرایین و انسداد رگ ها پیشگیری می کند.
به گفته پژوهشگران "غلیظ بودن خون، اکسیداسیون سریع کلسترول، سفت و سخت شدن رگ ها دلایل اصلی بروز بیماری های قلبی و تصلب شرایین است." این پژوهشگران دریافته اند که با خوردن انگور قرمز، اکسیداسیون کلسترول، کاهش می یابد و رگ های خونی منبسط می شوند و خون با سرعت بیشتری در بدن جریان می یابد علاوه بر این، خوردن انگور قرمز موجب بهبود عملکرد قلب می شود.
انگور قرمز منبع سرشاری از آنتی اکسیدان موسوم به "کوئرنستین" است. پوست انگور دارای ماده سفید "رزوراتول" است که از تراکم و روی هم انباشته شدن پلاکت های خون جلوگیری می کند و در نتیجه مانع لخته شدن خون در رگ ها می شود.
1- مصرف زیاد انگور باعث دل پیچه و اسهال می شود، بنابراین در خوردن آن افراط نکنید.
2- مصرف انگور برای مبتلایان به دیابت(مرض قند) مضر است.
3- مصرف مداوم آب انگور باعث ایجاد سنگ کلیه و رسوبات در دستگاه ادراری می شود.
4- خوردن انگور ترش و نارس، باعث بروز اختلال در معده میشود.
5- هسته انگور، سرد و خشک است و در معدههای ضعیف ایجاد نفخ می کند.
6- زیاده روی در خوردن انگور برای کبد و معده مضر است و حتی ممکن است به انسداد روده و معده ختم شود.
7- خوردن آب سرد بلافاصله پس از خوردن انگور، برای معده زیانآور است.
بصورت تازه یا بصورت آبگرفته شده مصرف می شود.
نظرات کاربران