شاهی

عکس

شاهی

توضیحات

شاهی، تره تیزک یا تره تندک یک نوع سبزی خوردن است که به صورت خام و گاهی پخته مصرف می‌شود. به بذر آن سپندان گویند [۱]. شاهی گیاهی است علفی و یک ساله که در طب قدیم ایران به نام هی جرجیزبستانی و رشاد نیز معروف است. این نوع سبزی به داشتن مقادیر زیادی ویتامین C معروف است و از دیرباز برای مداوای سرماخوردگی کاربرد داشته‌است.

برگ های آن سبزو روشن ،گل هایش کوچک و به رنگ سفید یا قرمز ارغوانی و با عطر ملایم به طور گروهی در انتهای شاخه ظاهر می شود. میوه آن بیضوی به طول تقریبی50 میلی متر و عرض چهار میلی متر است.

تخم شاهی دارای آلکالوئیدی به نام اسید سناپینیک و کولین اتر choline ether و یک اسانس روغنی که خاصیت ساخت استروژن را در بدن دارد می باشد.

تخم شاهی را اگر در آب خبس کنید موسیلاژ و لعابی ایجاد می کند که می توان به جای صمغ عربی و کتیرا از آن استفاده کرد.

پزشکی

شاهی از نظر طب قدیم ایران،گرم و نستا خشک وبده و دارای خواص مهم زیر است.

1- در طب آیورودا برای درمان ناراحتی های بعد از زایمان به کار می رود.
2- برای پایین آوردن قند خون،یک قاشق مرباخوری تخم شاهی را در یک لیوان آب ریخته و بگذارید به مدت 5 دقیقه بجوشد سپس آن را صاف کرده و بنوشید.
3- برای سفید کردن پوست و برطرف کردن لکه های قهوه ای و کک و مک،جوانه شاهی را له کرده و با گلسیرین و آب مخلوط کرده و روی صورت بمالید.
4- شاهی آنتی اکسیدان است.
5- ادرار آور است.
6- ضد بیماری اسکوربوت می باشد.
7- برای تسکین ضرب دیدگی عضلات از ضماد برگ شاهی استفاده کنید.
8-آسم را درمان می کند.
9- بواسیر را برطرف می کند.
10- برای ازدیاد شیر در مادران شیرده استفاده می وشد.
11- دم کرده شاهی نیرو بخش است.
12- برای تمیز کردن کبد و طحال به کار می رود.
13- سنگ مثانه و کلیه را خرد می کند و از بین می برد.
14- اسپرم را زیادمی کند.
15- محرک و تقویت کننده نیروی جنسی در مردان و زنان است.
16- هضم غذا را تسریح می کند.
17- گاز و نفخ معده را از بین می برد.
18- خون را تصفیه می کند.
19- تخم شاهی تقویت کننده معده است.
20 - تخم شاهی خلط آور و قاعده آور است.
21- عروق را باز می کند بنابراین گیای مفیدی برای تقویت قلب است.

مضرات

سبزي شاهي(ترتيزک) باعث خونسوزي می شود.
زیاده روی در مصرف سبزی شاهی برای روده بزرگ و مثانه ضرر دارد.
مصرف روزانه دو تا سه فنجان دم نوش سبزی شاهی در افزایش اشتها و رفع مشکلات گوارشی و کیسه صفرا مفید است.
به گفته متخصصین داروهای گیاهی، برای هر فنجان دم نوش 1 تا 2 قاشق شاهی کافی است و نباید در مصرف این گیاه زیاده روی کرد.
منبع: خبرگزاری ایسنا

نحوه استفاده

به عنوان سبزی همراه با غذا مصرف می شود.

  • بازدید 8287
  • مجموعه سبزی
  • تاریخ ایجاد 18/اکتبر/2013

نظرات کاربران

خوراکی های برتر

چغاله بادام

چغاله بادام

میوه درخت بادام در ابتدای رویش تا حدودی سفت بوده و قشر خا...
توت سیاه

توت سیاه

شاه توت درختی است که به ارتفاع ۱۰ تا ۱۵ متر می رسد. پوستت...
زرد آلو

زرد آلو

زرد آلو (نام علمی: Prunus armeniaca) یک گونه از خانواده گ...
ریواس

ریواس

ریواس گیاهی است از تیره هفت‌بندان (Polygonaceae) بومی آسی...
توت فرنگی

توت فرنگی

توت‌فرنگی میوه‌ای نسبتاً جدید است که تا ۲۵۰-۳۰۰ سال قبل ب...

غذاهای پرطرفدار

کباب کنجه لاری

کباب کنجه لاری

کباب کنجه لاری یکی از غذاهای لذیذ و معروف ایرانی ...
استیک بوقلمون

استیک بوقلمون

یه سبک جدیدی از پخت گوشت بوقلمون...
دلمه برگ مو  ۲

دلمه برگ مو ۲

دلمه برگ مو یکی از انواع دلمه بوده و به عنوان یکی ...
ته چین اسفناج

ته چین اسفناج

برای ناهار امروز به شما ته چین اسفناج را پیشنهاد م...
پیتزاچوبی

پیتزاچوبی

یه غذای فست فودی برای آدم های خوش خوراک...

رستوران های برتر

دارچین

دارچین

جلسه رسمی یا کاری ، شام یا ناهار با خانواده ، مهمان خارجی ی...
گردباد

گردباد

پاتوق همیشگی من در تهران ، هر بار که تهران می رم حتما باید ی...
جوگریل فود(شهرک غرب)

جوگریل فود(شهرک غرب)

موقعیت مناسب برای شام یا ناهار با خانواده ، جای دنج ومناسب ق...
شاندرمن

شاندرمن

جلسه رسمی یا کاری ، جشن یا مهمانی کوچک ، شام یا ناهار با خا...
رستوران پیپل

رستوران پیپل

موقعیت مناسب برای جلسه رسمی یا کاری ، شام یا ناهار با خانواد...



Back to Top